Gelaagd glas
Wist u dat alleen in Nederland jaarlijks ongeveer 130.000 ongelukken gebeuren met glas? Er wordt tegenwoordig steeds vaker veiligheidsglas toegepast. In veel situaties is het zelfs verplicht. Het betreft een assemblage van twee of meer glasbladen aan de hand van één of meerdere plastic tussenlagen van polyvinylbutyral (PVB) die tussen beide glasbladen worden geplaatst en die een opmerkelijke weerstand, adhesie en elasticiteit bieden.
​
De assemblage van het glas en de tussenlagen vormt een uiterst resistent en compact geheel. Indien het glas per ongeluk mocht breken, worden de scherven door de plastic tussenlaag vastgehouden. De glasscherven blijven als het ware aan de plastic tussenlaag ‘kleven'. Gelaagd glas is voor het brede publiek synoniem voor bescherming. Het beveiligt zowel woningen als commerciële en publieke gebouwen tegen inbraak. Het voorkomt ook dat een ongelukkige val tegen een glazen wand in een drama uitmondt. Kortom, glas wordt in de moderne architectuur steeds belangrijk vanwege de veiligheid, in elke betekenis van het woord.
​
-
Gelaagd glas is een zeer goed alternatief voor kostbare beschermingssystemen, die bovendien moeilijk te onderhouden en vaak weinig esthetisch zijn, zoals metalen luiken, tralies of folies die rechtstreeks op het glas worden gekleefd.
-
In plaats van een obstakel te vormen tussen koopwaren en publiek houdt gelaagde glas bijvoorbeeld een etalage ’s nacht zichtbaar waarbij deze goed beschermd is tegen inbraak.
-
Dankzij de verschillende glascomponenten absorbeert gelaagd glas geluidsgolven binnen een breed frequentiespectrum. Dit biedt een hogere geluidsisolatie dan normaal glas van dezelfde dikte en is het bij uitstek geschikt in een omgeving met geluidsoverlast.